top of page
Vereniging
IN VOORBEREIDING
A) Ontstaan en Werking van de
vereniging
Afstammelingen van Dun
​
​
​
De vereniging "Afstammelingen van Dun" werd opgericht medio 1996, na een oproep door Fonny van Dun aan alle naamgenoten van wie hij het adres had kunnen achterhalen in de Belgische telefoonboeken.
Dat waren ongeveer 250 adressen.
In zijn brief van april 1996 vroeg hij allen die geïnteresseerd waren in het opstarten van een familievereniging om schriftelijk te reageren, o.m. ook met het oog op de organisatie van een Algemene Ontmoetingsdag in augustus 1997.
Hij ontving hierop 149 positieve reacties.
Veertien personen stelden zich daarbij kandidaat om te helpen bij de organisatie. In september 1997 kwamen zij voor de eerste maal bijeen en maken sindsdien maken zij het bestuur uit, met uitzondering van 3 personen die om persoonlijke of familiale redenen afhaakten en 3 bestuursleden die intussen zijn overleden, te weten:
​
-Frans Van Dun (Antwerpen Linkeroever), die 3 weken na de eerste ontmoetingsdag van augustus 1997, op 78-jarige leeftijd,schielijk overleed,
-Jeanne van Dun (Meersel Dreef) overleden op 67 jarige leeftijd, op 29 mei 2018 tijdens opname in het Sint-Elisabethziekenhuis te Turnhout,
-Jan de Bie, zoon van Anna van Dun en Jozef de Bie, overleden te Merksplas op 18 oktober 2023, op 80 jarige leeftijd.
Bestuursleden
voorzitter en redactie Fonny woonachtig te Sint-Niklaas
secretaris Jos Beerse
penningmeester Staf Turnhout
econoom Luc Turnhout
redactiesecretaris Elvire Sint-Niklaas
genealoog Ton Ulvenhout (Breda)
bestuursleden Maria Lille
Corry Meer
Op de eerste algemene ontmoeting, op 24 augustus 1997 te Zoersel, de warmste dag van die zomer, waren meer dan 400 personen aanwezig, uit 140 gezinnen.
De deelname was uitsluitend voorbehouden aan de VAN DUN-gezinnen die lid van de vereniging geworden waren.
Het bleef niet bij de organisatie van het familiefeest. Reeds de maand daarna werd er ingegaan op de vraag naar een familieblaadje.
Het “DUNSTE BLADJE” heeft nu reeds meer dan 75 uitgaven achter de rug. Alle gezinnen die hun jaarlijkse ledenbijdrage betalen krijgen het kosteloos toegestuurd.
Het blaadje geeft in een aparte rubriek een overzicht over de familiale gebeurtenissen bij van Dun-gezinnen: geboorten, huwelijken en overlijdens.
Daarnaast worden de lezers gebriefd over nieuwe informatie betreffende de oorsprong van de naam van Dun, interessante historische feiten met betrekking tot sommigen van onze de voorouders, en over hedendaagse van Duns die in de kijker staan.
De eerste algemene familiebijeenkomst in 1996 werd opgevolgd door INFORMATIEAVONDEN over de verschillende gekende familietakken, de familie-blazoenen, en de oorsprong én de betekenis van de naam.
Deze werden verzorgd door Fonny, die zich sindsdien verder toespitste op het historisch onderzoek van de familie, terwijl Ton van Dun, die als daadwerkelijke familiegenealoog reeds 30 jaar actief was met het stamboomonderzoek van de van Dun-stam, intussen zijn werk onverdroten verder zette, waarbij hij ook de huidige generaties zoveel mogelijk tracht aan te vullen. Dit laatste zou respectievelijk in 2013 en in 2015 uitmonden in de uitgave van twee stamboomboeken, teruggaande tot 1340, waarin omzeggens 95% van alle toenmalige en vroegere van Dun's zijn terug te vinden (zie onder "Publicaties")
​
​
In mei 1998 was er een zgn. "BEDEVAART" van een twintigtal VAN DUN's naar de St. Margarets kerk te LONDEN, de tegenover het parlementsgebouw gelegen peterkerk van het Engelse Lagerhuis, waarin één van onze naamgenoten, Cornelius VAN DUN uit Breda, sedert 1577 begraven is en waar hij afgebeeld is op het oudste aldaar bewaard gebleven beeldhouwwerk. van een Engelse Yeoman of the Guard.
Hij was een persoonlijke lijfwacht en usher (ceremoniemeester) van koning Hendrik VIII, koning Edward VI, koningin Mary Tudor en koningin Elisabeth I, bleef in dienst van het Engelse koningshuis totdat hij op 94-jarige leeftijd is overleden, en liet in de toenmalige buitenwijken van Londen, nabij Buckingham Palace huizen bouwen voor arme weduwen.
De aldaar gelegen Van Don-street met het Van Don-Court en het Van Don-House Hotel werden daarbij uiteraard aangedaan. (zie deze rubriek)
Sindsdien vond een JAARLIJKSE FAMILIEDAG plaats ten einde de naamgenoten die hieraan hielden de gelegenheid te geven elkaar op regelmatige basis te ontmoeten, en dit in het kader van het bezoeken van plaatsen die verband houden met bekende stamgenoten.
Zie hiervoor eveneens de rubriek ‘Aktiviteiten’, alsook ‘Familiegeschiedenis’
Hierop werd enkele keren een uitzondering gemaakt:
- in 2001 te Schorvoort (Turnhout) n.a.v. de vijfde verjaardag van de eerste bijeenkomst en de uitgave van het 170 blz. tellende Eerste Dunboek (zie aldaar),
- in 2006, eveneens te Schorvoort, waarop de 10de familiedag van de vereniging werd gevierd,
- in 2007 n.a.v. de eerste gezamenlijke familiedag met onze Nederlandse zuster-vereniging F.V.Stamboom VAN DUN (die toen 5 jaar bestond*) te Baarle Hertog/Nassau,
- en in 2013, tijdens de 17de familiedag te Goirle, waar de uitgave van het van Dun-stamboomboek van de Goirlese tak bij een gezamenlijke viering door de beide van Dun-verenigingen werd voorgesteld.
De jaarlijkse FAMILIE-DAGEN bleven doorgaan tot 2019 en werden in 2020 en 2021 opgeschort omwille van de covid-epidemie.
In 2022 werden ze terug hernomen.
Zie in fine voor de volledige lijst van de van DUN-familiedagen.
​
*(Meer info over de Nederlandse zusterafdeling "F.V. VAN DUN-Stamboom" zie na dit artikel)
In 2001 publiceerde Fonny van Dun "HET EERSTE DUNBOEK" waarin niet alleen het ontstaan en de werking van de vereniging beschreven wordt, maar ook informatie wordt gegeven over de familiegenealogen Theo van Dun(+), Jef van Gils(+) en Ton van Dun.
Verder komen daarin respectievelijk de plaatsnamen en straatnamen met de naam van Dun aan bod, de verschillende wapenschilden die in de van Dun-stammen gehanteerd werden, de oorsprong, betekenis en verwantschap van de naam van Dun en de oorsprong en verspreiding van de van DUN-plaatsen.
In de laatste hoofdstukken wordt er uitgewijd over een aantal vooraanstaande vroegere en hedendaagse van Dun-personen.
DNA-onderzoeken
In 2005 liet onze familiegenealoog Ton van Dun via National Geographic een DNA- test doen. Via die test was het mogelijk om te zien hoe zijn voorvaderen naar Europa zijn gekomen vanuit Afrika.
De resultaten van zijn DNA toonden aan,dat hij afstamde van de Homo Sapiens- groep die ongeveer 45.000 jaar geleden uit Afrika naar het Midden-Oosten trok. Daarna ging ongeveer 20.000 jaar terug een gedeelte hiervan verder naar Anatolië en de Balkan. Ton zijn voorvaderen zoudenvoortgekomrn zijn uit deze groep, genaamd Haplogroep I.
Hierna ging Ton zijn interesse uit naar een mogelijke verwantschap tussen de drie hem toen gekende van Dun-takken.
Een DNA onderzoek met de Oirschotse tak was echter niet mogelijk omdat in deze tak 2 x een moeder haar naam, van Dun, doorgeeft aan haar kinderen.
Hierdoor bleven alleen de Chaamse (later Alphense) en Goirlese tak over.
Aangezien men om een goed resultaat te verkrijgen DNA moet afnemen bij 3 personen uit elke tak werd er op de ledenlijst van de vereniging in elke tak gezocht naar telkens drie personen waarvan de afstamming zover mogelijk terugging.
De test werd uitgevoerd door het bekende bureau Consanguinitas uit Tilburg.
De uitslag toonde aan dat er GEEN verwantschap is tussen de Chaamse en de Goirlese tak, en tevens dat alle personen van de Chaamse onderling verwant zijn en in hun tak een gemeenschappelijke voorouder hebben,
Idem voor de Goirlese tak, maar dat beide takken geen enkele bloedverwantschap hebben.
(Meer over deze resultaten en de verschillende afkomst van deze twee takken kan u aantreffen in het "STAMBOOMBOEK VAN DE ALPHENSE FAMILIE VAN DUN".
In april 2013 lieten de twee VAN DUN-verenigingen, in samenwerking met Ton van Dun een beperkte hoeveelheid maken van twee van Dun-likeuren op basis van de recepten die Ton van Dun verkregen had van priester Joseph van Dun uit Turnhout, zoon van de eigenaars van de likeurstokerij VAN DUN - GRAULS uit Turnhout.
De recepten kwamen uit het meer dan 110 jaar oude receptenboek van die familie.
Voor die gelegenheid liet Fonny van Dun twee verschillende soorten likeurglazen graveren met het familiewapenschild.
​
In september 2013 verscheen, met de medewerking van de twee familieverenigingen, en onder redactie van de familiegenealogen Jef van Gils en Ton van Dun, het "Stamboomboek De Goirlese Familie VAN DUN (1340-2013)" en
​
In december 2015 verscheen, eveneens met medewerking van de twee familieverenigingen, onder redactie van Ton van Dun het "Stamboomboek De Alphense Familie VAN DUN (1340-2015)".
In deze stamboomboeken is Ton van Dun er in geslaagd om omzeggens alle achterhaalde van Dun-personen te linken aan hun voorouders, tot en met 1340.
(zie hiervoor bij '"Publikaties"').
B) De Nederlandse VerenigingF. V. STAMBOOM VAN DUN
In 2002 werd er ook in Nederland een familievereniging opgericht van van Dun-naamgenoten. Tussen de besturen van beide verenigingen was er een nauwe samenwerking.
Op Fonny van Dun zijn aanschrijven in 1996 reageerden niet alleen Belgische van Dun-gezinnen maar ook Nederlandse van Dun’s uit de grensstreek boven Hoogstraten en Turnhout waarvan Nederlandse familie wat verder over de grens woonde.
Zo kwam het dat bij de Belgische vereniging aanvankelijk een vijftiental Nederlandse gezinnen zich als lid inschreven. Dit aantal groeide nog aan nadat de Belgische vereniging n.a.v. haar familie-uitstap in Hilvarenbeek op 20 augustus 2000 in het plaatselijk krantje een oproep had laten verschijnen gericht naar alle in de streek wonende van Duns.
​
Tijdens de familiebijeenkomst van 2001 werden de aanwezige Nederlandse van Duns apart samengeroepen en aangemoedigd om een Nederlandse van Dun-vereniging op te starten, aanvankelijk onder de bezielende leiding van Kees van Dun (+2009) uit Duiven.
Na een aantal voorbereidende vergaderingen startte de Nederlandse van Dun-vereniging in september 2002 met een eigen werking en onder registratie van een Stichting, geheten FamilieVereniging Stamboom VAN DUN.
Gelijktijdig had de vereniging een eigen website onde de naam vandunstamboom.nl en een eigen familieblaadje "DUNDOENERIJ" geheten, dat eind 2019 een 46-tal edities kende.
Ook organiseerde zij jaarlijks familie-uitstappen voor de leden.
Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van 2020 werd besloten om bij gebrek aan belangstelling van de jeugd en het uitblijven van nieuwe leden de vereniging op te heffen.
C) JAARLIJKSE FAMILIEDAGEN
Tijdens de 1ste familiebijeenkomst van 1997 werd overeengekomen om jaarlijks een familiedag te organiseren die zou bestaan ofwel in een loutere bsamenkomst, ofwel in een uitstap naar een plaats die verband houdt met een van Dun-persoon of een van Dun-plaats.
De onderstaande lijst geeft een overzicht van de voorbije Familiedagen:.
​
1998 mei Londen
1998 augustus Boottocht Turnhout-Postel
1999 augustus Dunse Dijk (Domein de Bockenreyder)
2000 augustus Goirle: St. Janskerk grafsteen pastoor Peeter van Dun
+ Hilvarenbeek centrum
2001 augustus Jubileumfeest te Schorvoort
2022 september Zondereigen- Zwart Goor
2003 augustus Meersel Dreef - Klooster, Johan de Wyse
2004 augustus Dunse Bergen – Hilvarenbeek
2005 augustus Antwerpen: -diverse van Dun-woonplaatsen-
-Domein Sorghvliedt (Hoboken)
2006 augustus Jubileumfeest Schorvoort
2007 september* Baarle-Hertog/Baarle-Nassau
2008 september Mechelen -Klooster Leliëndael -Stadhuis-
-Sint-Romboutskathedraal
2009 augustus Bergen op Zoom -Markiezenhof
-Ravelijn op den Zoom
2010 augustus Lier -St. Gummaruskerk, -Stadhuis-Zimmertoren–
-Boottocht
2011 augustus Turnhout -Kasteel van de hertogen van Brabant (nu
Gerechtshof) -Begijnhof
2012 augustus Breda
2013 september* Goirle -voorstelling Stamboomboek
van de Goirlese Familie VAN DUN
2014 augustus Tongerlo -abdij
2015 augustus Geel Goelken van Dunne: familiegraf in
Dympnakerk + woning Nieuwstraat)
2016 augustus Mol Boottocht
2017 augustus ’s Hertogenbosch Jeroen Boschmuseum
+ Rondvaart op de Oude Dieze
2018 augustus Diest -Oranjestad
2019 augustus Brecht -Trappistinnenklooster
2020 --- geen Familiedag wegens corona
2021 --- geen Familiedag wegens corona
2022 augustus Turnhout: bezoek Mediceum en Kaartenmuseum
2023 augustus Beerse: Ledensamenkomst met Bingonamiddag
​
​ *samen met de Nederlandse zustervereniging
​
bottom of page